OTIŠLA RADNA SNAGA // Poslodavci u FBiH trebaju više od 6300 radnika, ali ih na tržištu nema

Poslodavci u FBiH imaju potrebu za novim zapošljavanjem, i to više od 6300 radnika, ali nedostaje radne snage poput građevinara, ugostitelja i informatičara, podaci su to prikupljeni anketiranjem poslodavaca s kojima se u četvrtak na tematskoj sjednici upoznala Vlada FBiH, piše Večernji list BiH.

Stoga, kako se navodi, Federalni zavod za zapošljavanje mora nastaviti s unaprjeđenjem programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i obuke.

Prekvalifikacija radnika

Uzimajući u obzir znatno višu stopu nezaposlenosti žena u odnosu na muškarce, činjenice da je najveća stopa nezaposlenosti zabilježena kod osoba u dobi između 30 i 49 godina te da gotovo trećinu nezaposlenih čine nekvalificirani radnici, zadužila je Federalni zavod za zapošljavanje da uskladi svoje programe kako bi se ovim kategorijama pružile što bolje prilike na tržištu rada – saopćeno je nakon tematske sjednice.

Poslodavci s druge strane imaju svoje rješenje – uvoz radne snage. Iako su u Federaciji Bosne i Hercegovine od 290.000 nezaposlenih jedna trećina, čak i više od toga, nekvalificirane su osobe koje nemaju nikakvo zanimanje. Oni koji posjeduju znanje i zanimanje odavno odlaze iz BiH.

U posljednje vrijeme imamo povećan broj oglasa slobodnih radnih mjesta od poslodavaca u Federaciji BiH, ali sve više dobivamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu naći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca – rekao je ranije rukovodilac Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić. Tako su u FBiH već izdane radne dozvole državljanima dalekog Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirač, betonirac, zidar i tesar.

S druge strane, trend odlaska izvan granica BiH u potrazi za boljim poslom i uvjetima života već je odavno pustio korijene, a svake godine odlazi sve veći broj ljudi. Bosnu i Hercegovinu je tokom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola miliona građana otišlo je iz BiH od 2013. godine.